Vzduch voní solí a smaženými rybami. V Benátkách si stačí přičichnout a budete mít pocit, že italská kuchyně je mnohem víc než lahodná pizza a božské těstoviny! Pohodlně nasedněte do své gondoly (nebo si sedněte ke stolu) a vydejte se s námi na kulinářský výlet po La Serenissima.

Jednoduchost s rybářským nádechem

Milovníci mořských plodů (frutti di mare) se v benátské taverně budou cítit jako ryba ve vodě! Benátčané milují moleche – smaženého kraba z místních slaných lagun. Na stolech se také podávají vařené sépie (sepe al nero) nebo raky s olivovým olejem a citronovou šťávou (scampi alla veneziana). Jako předkrm nebo lehké jídlo se bude hodit místní pochoutka z oblasti Veneto: krémová kukuřičná kaše s malými křupavými krevetami (polenta e schie). Pokud mořské plody a ryby raději obdivujete ve vodě, vyzkoušejte benátská telecí játra (fegato alla veneziana) nebo některý z mnoha druhů polenty či risotta.

Kultovní chuť Benátek – treska na smetaně

Restaurace: Baccalà Veneto
Adresa: Sotoportego dei do Mori, 414

Vazby mezi norskou treskou a Benátkami sahají až do 15. století a v průběhu staletí místní zdokonalili způsoby zpracování a uchovávání pokrmů z této výjimečné ryby. Slavná baccalà neboli sušená treska na smetaně by měla být prioritou na gastronomickém seznamu každého oddaného objevitele benátských chutí. 

Baccalà Veneto se nachází v srdci historického centra Benátek, nedaleko mostu Rialto. Jedná se o restauraci založenou v roce 2019 Paolem a jeho syny Edoardem a Lorenzem, která je pokračováním práce dědečka Ettora z doby před 80 lety. Rodina pěstuje tradiční recepturu na neuvěřitelně krémovou tresku, která se připravuje bez mléka nebo mouky. Je tedy skvělou pochoutkou pro ty, kteří trpí celiakií a intolerancí laktózy. Na místě najdete i obchod, který nabízí široký výběr typických benátských produktů a tresky připravené na mnoho chutných způsobů.

Italské tapas v ekologickém provedení

Restaurace: SEPA
Adresa: Calle de la Bissa, 5482

SEPA je místo, kolem kterého nemůžete projít lhostejně. Jak ujišťuje filozofie tohoto místa, vybrané a nejlepší suroviny jsou jen jednou ze součástí přístupu k ekologicky odpovědné kuchyni. Důležitá je zde i kulinářská etika a zvláštní pozornost se zde věnuje moderním a ekologickým řešením.

SEPA se zaměřuje především na účinné snižování použitých plastů v Benátkách, a to tak, že používá filtrovanou vodu a nádobí z kukuřice, což výrazně snižuje denní emise CO2 do atmosféry. Malinká, útulná, vždy přeplněná místa zvou kolemjdoucí k ochutnávce autentické benátské kuchyně, zejména typických cicchetti (místní provedení obloženého talíře nebo obložených chlebíčků s tradičními oblohami), které nejlépe chutnají v provedení s rybami nebo mořskými plody.

Jeden z wielu rodzajów cicchetti © shutterstock
Jeden z wielu rodzajów cicchetti © shutterstock

Košer prvky v historickém centru města

Restaurace: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Adresa: Cannaregio, 2873/c

Zajímavým bodem na mapě Benátek je restaurace Ba Ghetto Ristorante Kosher. První místo bylo otevřeno v Římě, kde se již od začátku těšilo velké oblibě mimo jiné i díky nabízeným košer jídlům. Není divu, že více restaurací Ba Ghetto bylo otevřeno také v Miláně, Florencii a Benátkách – v centru historického benátského ghetta.

Obyvatelé i turisté si toto místo zamilovali díky jeho lahodné kuchyni, kde se setkávají chutě tří kultur – římské, judaistické a blízkovýchodní. Velkou roli hraje i autentická italská atmosféra, kterou si zkrátka nelze nezamilovat. Sezónní menu, inovativní recepty, elegantní prezentace na talíři, prostorné interiéry a profesionální obsluha vám nedovolí skončit pouze u jednoho jídla. Obzvláště oblíbený je zde nenápadný artyčok (carciofo), jehož chuť okouzlí snad každého hosta.

Sprawdź, na jakie atrakcje w Wenecji bilety kupisz online

Giro dei Bacari – neobvyklý způsob, jak objevovat Benátky

Poznávání města na vodě a ochutnávku místní kuchyně lze propojit se společenským životem, a to cenově dostupným a mimořádně pestrým způsobem. Doporučujeme navštívit četné benátské bary bacari, kde se podává levné domácí víno (ombra de vin) a občerstvení (cicchetti). Tyto malé benátské taverny se vyznačují rodinnou atmosférou a nízkými cenami.

Benátské Giro dei Bacari má dlouhou tradici a podle lidové legendy ho vymyslel gondoliér, který měl při ochutnávce nového vína zvolat „Xe just vin de bàcaro!“, tedy „Dokonalé víno na večírek!“. Od té doby se lze vydat na tzv. bacari tour – a to buď během placených prohlídek s průvodcem nebo ve společnosti přátel či rodiny. Společná zábava při jídle a pití se stala symbolem benátských uliček, kde se toho po setmění často děje víc a je to prostě zajímavější než v hlavních ulicích historického centra města.

 Traditional crostini © shutterstock
 Traditional crostini © shutterstock

Sklenka domácího vína stojí 1 € a ceny občerstvení se pohybují od 1 do 4 €. Můžete si zde dopřát chutný talíř s benátskými tapas (raději to však v přítomnosti místních nepřirovnávejte ke klasickému španělskému tapas!) a utratíte maximálně 10 €. Konkurence barů, které nabízejí to nejlepší cicchetti v Benátkách, je nelítostná, protože toto lahodné občerstvení se podává po celém městě. Mezi nejoblíbenější cicchetti patří:

  • crostini –  kousky bagety v podobě chlebíčků s různými oblohami;
  • tramezzini –  krajíce pšeničného chleba s oblohou;
  • panini – obložené chlebíčky obvykle z ciabatty s masem;
  • polpette –  smažené kuličky z masa, tuňáka, sýra nebo brambor.

Za zmínku stojí, že tento svérázný druh rychlého občerstvení není určen pro turisty. Cicchetti jsou velice oblíbené u místních obyvatel, protože jsou nezbytnou součástí benátské kultury. Benátčané často jedí cicchetti s přáteli a rodinou a je to pro ně životní styl. Toto občerstvení se nejčastěji podává jako předkrm k nápojům před večeří.

Chcete vědět o jiném způsobu, jak si prohlédnout město? Podívejte se na náš článek o vodních autobusech v Benátkách.

Kde ochutnat nejlepší cicchetti?

  1. Il Santo Bevitore – zajímavostí je, že v tomto bacari nepodávají víno, ale až 20 točených piv, včetně skvělých řemeslných piv z Lombardie.
  2. All’ Arco – poblíž mostu Rialto, ve spleti úzkých uliček, je malý bar s otvory ve zdi. Jedná se o rodinný podnik, který se specializuje na: sarde in saor (smažené sardinky marinované v octě a vařené s piniovými oříšky, rozinkami a cibulí) a baccalà mantecato (solená treska, která se vaří v mléku s krémovou konzistencí).
  3. Bacareto da lele – stará taverna s občerstvením se nachází ve čtvrti Santa Croce, která je známá svým společenským životem. Právě zde máte možnost ochutnat jedno z nejlevnějších panini ve městě a popíjet benátské víno ve společnosti mnoha studentů.
  4. Cantina Do Mori – nejstarší bacari v Benátkách. Restaurace má přes 550letou tradici a v celém městě je známá svou výzdobou – strop v temných prostorách zdobí desítky měděných hrnců. Místní legendy říkají, že slavný Casanova zde podnikal svá milostná dobrodružství. Vyplatí se zde vydat na vlastní kulinářské dobrodružství s baccalà mantecato a sklenkou lahodného vína z oblasti Veneto.
  5. Al Parlamento – malá taverna se skvělou polohou (podél benátského kanálu) se starou lodní výzdobou. Místní i turisté zde chodí od rána do večera na snídani, oběd, svačinu nebo jen kávu. Doporučujeme vyzkoušet taglieri – talíř masa a sýrů.

Domácí těstoviny a ryby z laguny

Burano je ostrov v benátské laguně, který je známý svými barevnými budovami. Právě zde byl v 60. letech minulého století založen rodinný podnik Trattoria Al Gatto Nero – jednoduchá restaurace s modrou fasádou, která nabízí mořské plody přímo z laguny a domácí těstoviny. Zkušení kuchaři podávají širokou škálu jídel, včetně slavného risotto di gò alla buranella nebo tagliolini alla granseola. V průběhu let si restaurace získala pověst místa, které je proslulé vůní čerstvých ryb, mořských plodů, bylinek, koření a sezónních, ekologicky pěstovaných surovin ze sousedních ostrovů laguny. Všechny těstoviny a dezerty se připravují na místě podle tradičních domácích receptur.


FAQ

Instagram

Hledáte konkrétní místo?