hero najsmaczniejsze miasta europy.jpg

Rádi během cestování ochutnáváte tradiční jídla a místní pochoutky? Vede cesta k vašemu srdci přes žaludek? Déle plánujete seznam restaurací, které chcete navštívit, než seznam muzeí?

Od gelato po koftu, bramborovou polévku potage až po vídeňský řízek… pokud patříte mezi mezinárodní gurmány, máte štěstí, protože Evropa vám nabídne spoustu kulinářských specialit. Vydejte se s námi na gastronomické dobrodružství, prokousejte se nejchutnějšími městy Evropy – Kodaň, Budapešť, Lublaň, Neapol a Valencie – ochutnejte jejich nezapomenutelná jídla.

Margherita © iStock

Vydejte se do ulic v Neapoli

Hlavní město italského regionu Kampánie nepotřebujeme labužníkům představovat. Narozdíl od toho, co by se dalo očekávat, jídlo zde není vždy chutné, takže požádejte místní o doporučení. Jakmile najdete své místo, objednejte si místní specialitu – pizzu! Typická neapolská pizza se vyrábí z dlouho kynutého těsta a peče se v peci vytápěné dřevem, přičemž vytváří křupavý okraj se vzduchovými bublinami. Mezi kultovní patří Margherita – s klasickou rajčatovou omáčkou s buvolí mozzarellou, a Marinara, která se podává bez sýra. Neapolské pizzerie nabízejí obrovský výběr chutí, takže experimentujte s pizzou přesně podle vašeho vkusu.

Neapolské pouliční jídlo © iStock

Neapol je také domovem Pasta e Patate, což jsou těstoviny s bramborami a sýrem, stejně jako Ragù Napoletano s rajčatovou omáčkou s vepřovým a hovězím masem a Le Polpette – mleté ​​masové kuličky s piniovými oříšky, rozinkami a petrželkou. Báječné je také neapolské pouliční jídlo – najdete zde smažené pochoutky jako Crocchè di Patate (bramborové krokety se sýrem a vejci), Frittatina di Pasta (špagetové palačinky se slaninou, sýrem a omáčkou), Frittatina di Patate (kuličky z bramborového pyré se šunkou a sýrem) nebo klasické Arancini (obalované rýžové kuličky plněné sýrem, masem nebo zeleninou). Také si udělejte místo na čerstvé mořské plody, jako jsou O’cuoppo, Fritta Mista a Frutti di Mare.

Paella valenciana © iStock

Báječné Španělsko ve Valencii

Hlavním městem jídla ve Španělsku je bezesporu Valencie. Domov paelly má jedinečné valencijské provedení známé jako Paella Valenciana. Připravuje se na velké, speciálně navržené pánvi a skládá se z rýže a fazolí. Na rozdíl od klasické verze s mořskými plody se podává s králičím nebo kuřecím masem. Toto jídlo si dokonale vychutnáte se sklenkou lahodného vína. Pokud máte chuť na něco malého, pinchos nebo tapas jsou jako stvořené k různým nápojům a můžete je vyzkoušet s chutným salátem Esgarrat se sušenou treskou a grilovanou červenou paprikou, Croquetas de Bacalao, což jsou krokety ze slané tresky, Clóchinas — valencijské mušle a Patatas Bravas – pečené kousky brambor s pálivou omáčkou.

Fartons © iStock

Horchata de Chufa je typický valencijský nápoj vyrobený z tygřích ořechů neboli arašídových mandlí – za horkého počasí osvěží a za chladného zas příjemně uklidní. Podává se k sušenkám Fartons, které jsou polité polevou nebo posypané moučkovým cukrem. Klasické turistické pochoutky zahrnují také klasické smažené Buñuelos nebo Churros, které se skvěle hodí k černé kávě. A pokud někdy nevíte, kde se najíst, vždy vyberte nejvíce přeplněné restaurace!

Smørrebrød © iStock

Kodaň na tři způsoby

Kosmopolitní hlavní město Dánska vám nabídne tři odlišné stránky své kuchyně. Díky živé a inovativní scéně kulinářských specialit, která patří k elitě severské kuchyně, se Kodaň může pochlubit ne méně než 15 restauracemi oceněnými michelinskou hvězdou, což z ní dělá špičkovou destinaci pro gurmány s plnou peněženkou. Najdete zde také tradiční restaurace v kodaňském stylu, které podávají převážně rybí pokrmy, které celé generace propracovaly do posledního detailu. A nakonec, scéna s pouličním jídlem v Kodani vzkvétá, s množstvím možností, které zahrnují rød pølse (hotdogy s červenou klobásou), gurmánské hamburgery a pokrmy z Blízkého východu, jako je durum shawarma a falafel.

Hotdog s červenou klobásou © iStock

Jaká jsou tedy kodaňská jídla, která musíte ochutnat? Určitě doporučujeme ochutnat smørrebrød, který se skládá z rugbrød (tmavý žitný chléb) – sendvičů plněných masem, krevetami nebo rybami, včetně uzeného lososa, marinovaného sledě, smaženého úhoře nebo platýse. Podniky se smørrebrød najdete po celém městě, ale mezi ty nejlepší patří Selma a Hallernes Smørrebrød. Během večeře si nenechte ujít frikadeller. Tyto karbanátky smažené na másle se podávají v husté smetanové omáčce s bramborami nebo na chlebu. Alternativou k této delikatese jsou fiskefrikadeller — rybí koláčky podávané s okurkou a majonézovou omáčkou romoulada.

Pörkölt © iStock

Okořeňte si život v Budapešti

Budapešť má návštěvníkům co nabídnout, včetně krásné architektury, termálních lázní… a samozřejmě vynikající maďarské kuchyně! Hlavní město Maďarska je známé gulášem – jedním z nejchutnějších, nejbohatších a nejproslulejších pokrmů Evropy, které nejlépe chutná se špetkou koření. Perkelt (Pörkölt) je tradiční guláš, který se stal hitem u místních obyvatel i turistů. Jedná se o hustou omáčku z cibule a červené papriky, která se podává s hovězím, telecím, jehněčím, rybím masem nebo zvěřinou. Jako odlehčené provedení tohoto pokrmu vyzkoušejte gulyás, gulášovou polévku, která vás příjemně zahřeje.

Lángos © iStock

Pokud upřednostňujete částečně bezmasou stravu, zaručeně si pochutnáte na halászlé, nejznámějším pokrmu ze sladkovodní ryby s rajčaty a paprikou, zatímco vegetariáni a vegani budou milovat lecsó z bílé papriky, sladkých rajčat a cibule. Pokud máte chuť na něco malého, vezměte si lángos, který je dostupný po celém městě. Tato smažená placka z kynutého těsta a brambor se podává se strouhaným sýrem, šunkou, zakysanou smetanou a česnekovým olejem. Pokud máte chuť na něco sladkého vyzkoušejte kürtőskalács, tradičně pečivo, které je pečeno na dřevěném uhlí pro výraznou chuť. Budapešť je samozřejmě také domovem mnoha dalších národních kuchyní, s vynikajícími hamburgery, asijskými jídly a fusion pokrmy, které si můžete vychutnat po celém městě – proč to nezkusit během vašeho dalšího gurmánského výletu?

Pljeskavica © iStock

Místní pochoutky v Lublani

Malé, ale dokonale tvarované, toto malé hlavní město malé země vyniká četnými gurmánskými zážitky! Lublaň je jedním z nejrychleji se rozvíjejících evropských měst, a přestože exkluzivní restaurace zde rostou jako houby po dešti, obyvatelé města se stále zaměřují především na místní pouliční jídlo. Slovinská jídla jsou levná, sytá a plná chuti – dortové bureky podávané v Olimpija Burek jsou plněné tvarohovým sýrem a masem, zatímco pokrm Carniolan, také známý jako Kranjska klobasa, je jednoduchou, ale lahodnou pochoutkou s chlebem, šunkou a hořčicí.

Burek © iStock

Každý pátek Od března do října můžete na náměstí Pogačar zažít Odprta Kuhna – týdenní trh s potravinami. Jedná se o gurmánský ráj, kde se můžete procházet od stánku ke stánku a ochutnávat místní pochoutky, hamburgery, veganská jídla a ústřice. Pokud vás přepadne chuť na něco rychlého, zvolte Štruklji, slovinský pokrm z rolovaného těsta, které je plněno tvarohem, estragonem, vlašskými ořechy, jablky nebo mákem. Pokud hledáte dokonalý dezert, dobrou volbou je potica — kynutá roláda s oříškovou nebo makovou náplní.


FAQ

Instagram

Hledáte konkrétní místo?